Lukumummi ja -vaaritoiminta

Suomessa lähes kaikki lapset oppivat tarkan lukutaidon, mutta osa lapsista ei saavuta sujuvaa lukutaitoa. Jos lukeminen on hidasta ja työlästä, lapsi alkaa helposti vältellä sitä. Se taas lisää riskiä syrjäytyä myöhemmin koulutuksesta ja työelämästäkin.

Lukumummi ja -vaari -toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille lisää lukukokemuksia sekä innostaa heitä lukemisen pariin yhteisten lukutuokioiden avulla. Lukutuokioiden lomassa syntyy luontevaa sukupolvien välistä kanssakäymistä, kun vapaaehtoiset osallistuvat lasten arkipäivään ja lapset saavat säännöllisen kontaktin isovanhempiensa sukupolveen.

MLL:n Kainuun piiri on käynnistänyt lukumummi ja -vaari -toimintaa Niilo Mäki Instituutin kehittämän mallin mukaisesti. Toiminta alkoi keväällä 2017 Lohtajan koululla Kajaanissa. Sen jälkeen toiminta on laajentunut u Lukumummi- ja vaari toiminnan toivotaan leviävän kaikkialle Kainuuseen aktiivisten vapaaehtoisten myötä.

Mitä lukumummi tai -vaari tekee?

Lukumummi tai -vaari lukee koululla yhdessä kirjaa niiden lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen. Lukemisen jälkeen keskustellaan luetusta. Tarkoituksena on innostaa lapsia lukemaan yhteisten lukutuokioiden avulla. Lukumummi tai -vaari käy koululla sovitusti noin kerran viikossa, omien mahdollisuuksiensa mukaan.

MLL:n Kainuun piiri tukee ja ohjaa vapaaehtoisia lukumummeja ja -vaareja. Vapaaehtoiset saavat aluksi perehdytyksen toimintaan ja heille järjestetään vertaistoimintaa.


Koulutukset

Kajaani: 4.2.2020 klo 10-13

Paltamo: 11.2.2020

Kuhmo: 20.2.2020

Suomussalmi: 11.3.2020

Puolanka: 18.3.2020


Kiinnostuitko?

Lisätietoja:

Sari Liuski-Ursin
050 594 8488
sari.liuski-ursin@mll.fi 

Lue lisää lasten lukusujuvuudesta www.nmi.fi ja lukumummi ja -vaari -toiminnasta http://www.lukumummitjavaarit.fi/.

Lue Ylen uutinen Kainuun lukumummitoiminnasta https://yle.fi/uutiset/3-10069761