Lukumummi ja -vaaritoiminta

Tukea lukusujuvuuteen alakouluilla

Suomessa lähes kaikki lapset oppivat tarkan lukutaidon, mutta osa lapsista ei saavuta sujuvaa lukutaitoa. Jos lukeminen on hidasta ja työlästä, lapsi alkaa helposti vältellä sitä. Se taas lisää riskiä syrjäytyä myöhemmin koulutuksesta ja työelämästäkin.

Lukumummi ja -vaari -toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille lisää lukukokemuksia sekä innostaa heitä lukemisen pariin yhteisten lukutuokioiden avulla.

Lukutuokioiden lomassa syntyy luontevaa sukupolvien välistä kanssakäymistä, kun vapaaehtoiset osallistuvat lasten arkipäivään ja lapset saavat säännöllisen kontaktin isovanhempiensa sukupolveen.


Vapaaehtoinen lukumummi tai -vaari

Lukumummi tai -vaari lukee koululla kahdenkesken kirjaa niiden lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen. Lukemisen jälkeen keskustellaan luetusta. Tarkoituksena on innostaa lapsia lukemaan yhteisten lukutuokioiden avulla. 

Lukumummi tai -vaari käy koululla sovitusti noin kerran viikossa, omien mahdollisuuksiensa ja yhdessä sovitun aikataulun mukaan.

Lukumummilta ja -vaarilta odotetaan

  • halua tukea lasta ja heidän lukemisen sujuvuutta,
  • kiinnostusta lukemiseen,
  • aikaa vierailla koululla säännöllisesti ja
  • positiivista asennetta.

Ilmoittaudu lukumummiksi tai -vaariksi

MLL järjestää toiminnasta kiinnostuneille perehdytyskoulutuksia eri puolilla Kainuuta. Koulutukset kestävät noin 3 tuntia ja ne järjestetään arkipäivänä.

Koulutuksen jälkeen toimintaan mukaan tulevat haastatellaan ja heidän rikostaustansa selvitetään. 

Toiminnassa mukana oleville lukumummeille ja -vaareille järjestetään ammatillista tukea ja ohjausta sekä vertaisryhmätoimintaa. Kevään 2021 perehdytyskoulutusten ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

Sari Liuski-Ursin
050 594 8488
sari.liuski-ursin(a)mll.fi 

Tutustu lisää toimintaan:

Etälukumummi ja -vaaritoiminta

Korona-ajan hengessä alkoi syksyllä 2020 Etälukumummi ja -vaaritoiminta. Uusia vapaaehtoisia tarvitaan eripuolilla Kainuuta.

Lue Kainuun Sanomien Yhdessä-palstalla julkaistu juttu tästä

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.