Perhekummitoiminta

Apua ja tukea lapsiperheen arkeen

Koulutamme lapsiperheille vapaaehtoisia MLL:n perhekummeja. Perhekummi kulkee perheen rinnalla mukana arjessa yleensä noin vuoden ajan, vanhemmuutta ja hyvinvointia tukien. Toiminta on kaikille lapsiperheille avointa ja maksutonta.

Lapsiperheet voivat hakea itselleen perhekummia, jonka kanssa keskustella, jakaa arjen hetkiä ja tehdä yhdessä mukavia asioita. Perhekummit ovat perheen apuna arjen tilanteissa; joskus kaivataan juttuseuraa, joskus kaveria ulkoilemaan, toisinaan lisäkäsiä tai lapselle syliä.

Perhe voi hakea perhekummia esimerkiksi, 

  • jos oma tukiverkosto ei ole riittävä, 
  • jos elämäntilanne on muuttunut tai 
  • jos perhe muusta syystä kaipaa arjen kuuntelijaa ja rinnallakulkijaa. 

Perhekummitoiminta ennaltaehkäisee ongelmien kasautumista ja arjen kuormittavuutta. Yksin ei tarvitse jäädä!

Perhekummisuhteen lähtökohtana on vapaaehtoinen ja tasavertainen kumppanuus. Aloitustapaamisessa perhe, perhekummi ja MLL:n työntekijä sopivat kummisuhteen tavoitteista. Kummisuhteen tavoitteet perustuvat perheen oman kokemukseen tuen tarpeesta. Perhekummi ja perhe tapaavat toisiaan noin kaksi kertaa kuukaudessa yhteisesti sovitun aikataulun mukaisesti. 

Vapaaehtoinen perhekummi

Perhekummi on tavallinen ja luotettava aikuinen, joka haluaa vapaaehtoisesti antaa omaa aikaansa ja tukeaan perheelle. Perhekummi ei ole ammattilainen, vaan hyödyntää toiminnassa omia kokemuksiaan ja persoonaansa. Perhekummi on ennenkaikkea kuuntelija ja vierellä kulkija. Perhekummitoiminta ei korvaa ammattityötä, eikä perhekummi toimi lasten- tai kodinhoitajana.

Kaikki perhekummit haastatellaan ja he käyvät MLL:n koulutuksen. He saavat säännöllistä ammatillista ohjausta ja tukea ja ovat mukana vertaisryhmätoiminnassa. Perhekummit noudattavat vapaaehtoistoiminnan eettisiä periaatteita sekä vaitiolovelvollisuutta. Heiltä pyydetään suostumus rikostaustan selvittämiseen ennen kummisuhteen alkamista.

Perhekummilta odotetaan 

  • mahdollisuutta sitoutua tapaamisiin perheen kanssa noin kaksi kertaa kuukaudessa vuoden ajan,
  • kiinnostusta ja halua auttaa ja tukea perheitä,
  • kykyä kuunnella ja olla läsnä sekä
  • positiivista asennetta.

Ilmoittaudu perhekummiksi

Kainuussa perhekummien koulutuksia järjestetään monimuotokoulutuksina vähintään neljä kertaa vuodessa. Koulutuksen lähiopetus järjestetään Zoom-verkkoalustan kautta. Osallistuja tarvitsee Internet-yhteyden lisäksi kaiuttimen ja mikrofonin sekä web-kameran keskusteluyhteyden luomiseksi. Usein osallistuminen onnistuu myös älylaitteilla.

Koulutus kestää kaksi arki-iltaa, joiden välissä tehdään itsenäisiä tehtäviä. Koulutus on maksuton. Koulutuksen jälkeen perhekummina toimimisesta kiinnostuneet haastatellaan ja heidän rikostaustansa selvitetään.

Toiminnasta kiinnostunut voi ilmoittautua koulutuksiin milloin vain ja kaikkialta Kainuusta. Tarvittaessa järjestämme koulutuksia eri paikkakunnilla myös lähiopetuksena.

Seuraava perhekummikoulutus järjestetään vuoden 2021 alussa. Ilmoittaudu mukaan  Olet tärkeä -sivustolla.

Lisätietoja:

Sari Liuski-Ursin
050 594 8488
sari.liuski-ursin(a)mll.fi


YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.